O NAMA... - VSNM Darda

Go to content

O NAMA...

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda (u daljnjem tekstu i: Vijeće), neprofitno je pravno lice, osnovano s ciljem unapređivanja, očuvanja i zaštite položaja srpske nacionalne manjine u Opštini Darda.
Pripadnici srpske nacionalne manjine s područja Opštine Darda u Vijeće biraju svoje predstavnike, u skladu sa zakonom, radi učestvovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima koji su od posebnog interesa za srpsku nacionalnu manjinu.
Vijeće određuje za svoju slavu Svetog Arhanđela Mihaila, krsnu slavu Srpske pravoslavne crkvene opštine Darda.

Nakon provedenih izbora za Vijeća nacionalnih manjina, održanih 18. maja 2003. godine, Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda konstituisano je 8. jula, a upisano u Registar vijeća nacionalnih manjina 16. novembra iste godine. Usvajanjem Statuta i njegovim objavljivanjem u Službenom glasniku Opštine Darda, kao i izradom pečata, Vijeće je ispunilo sve pravne preduslove za nesmetani rad.

Na prvim izborima za članove (10 članova) Vijeća izabrani su:  
 - Radomir Čvarković, Ljeposava Grubor, Pero Matić, Darko Medinac, Dragan Panić, Branko Poznić, Jelena Poznić, Radomir Putnik, Branislav Stojsavljević i Mirko Trivunović.
Za prvoga predsjednika Vijeća izabran je Branko Poznić, a za sekretara Radomir Čvarković.


Prva aktivnost koju je Vijeće preduzelo jeste obezbjeđenje prostora za rad i djelovanje, a što je konačno i uspjelo pred kraj mandata, odnosno 15. maja 2007. godine. Toga dana izvršena je primopredaja prostorija u bivšoj opštinskoj zgradi, a temeljem odluke opštinskog Poglavarstva o dodjeli prostorija.
Vijeće vrlo brzo uspostavlja prisne radne odnose sa ostalim organizacijama i društvima srpskog naroda na području Opštine Darda, i to sa: SKD "Prosvjeta" pododbor Darda, KUD "Branko Radičević" Darda, SPCO Darda i OO SDSS. Nadalje, Vijeće aktivno pomaže, kao glavni ili pridruženi organizator i pokrovitelj, brojne svjetovne, vjerske, dobrotvorne i druge proslave i manifestacije kao sastavnog dijela života srpskog naroda Opštine Darda.

Nakon drugih izbora za Vijeća nacionalnih manjina, a na konstitutivnoj sjednici Vijeća održanoj 24. jula 2007., ozvaničen je novi saziv koji su činili članovi:
  - Spasoja Banac, Radomir Čvarković, Dejan Gazdić, Radovan Gotovac, Bogoljub Ivković, Mirko Marković, Darko Medinac, Saša Milinković, Jelena Poznić i Milan Radovanović.
Izabrani su također: predsjednik Vijeća je Spasoja Banac, zamjenica predsjednika je Jelena Poznić, a sekretar je Radomir Čvarković.

Trenutni saziv Vijeća, izabran na trećim po redu izborima za Vijeća nacionalnih manjina 2011. godine., kostituisan je na prvoj sjednici održanoj 1. avgusta 2011. godine, koju je do izbora predsjednika vodila Smilja Mihajlović kao najstariji član, a čine ga članovi:
 - Spasoja Banac, predsjednik
 - Jelena Poznić, potpredsjednica
 - Radomir Čvarković, sekretar
 - Radovan Gotovac
 - Smilja Mihajlović
 - Saša Milinković
 - Miroslav Carić
 - Dejan Gazdić
 - Milan Radovanović
 - Jadranko Malinović

Prilozi:
  - Statut Vijeća: latinica   - ćirilica
  - Poslovnik o radu Vijeća: latinica   - ćirilica
Back to content