ARHIVA STARIJIH OBJAVLJENIH VIJESTI - VSNM Darda

Go to content

ARHIVA STARIJIH OBJAVLJENIH VIJESTI

ARANĐELOVDAN
Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda obilježilo je svoju krsnu slavu Aranđelovdan svečanom sjednicom. Prije sjednice održano je večernje bogosluženje u crkvi sv. Arhanđela Mihajla uz sasluženje protojereja Đorđa Kovačevića i Mihajla Marijanca. Pored članova Vijeća i naših sunarodnika, svečanoj sjednici su prisustvovali zamjenik župana OBŽ Radomir Čvarković, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, zamjenik načelnika Opštine Darda Radovan Gotovac, načelnik Opštine Jagodnjak Stevo Mlinarević, zamjenik načelnika Opštine Kneževi Vinogradi Stojan Petrović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ Jovan Jelić kao i predstavnici lokalnih medija.
1.12.2017.
ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ
Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, делегације Амбасаде Руске Федерације у Загребу, Општине Дарда, Вијећа српске националне мањине Општине Дарда и Друштва барањско-руског пријатељства, положиле су вијенце на споменик жртвама фашизма у Дарди као и на обновљену спомен-костурницу са посмртним остацима тридесет бораца на дарђанском гробљу.
9.5.2017.
Veliki petak o Vaskrsu 2017. godine
I ove godine VSNM Opštine Darda organizovalo je na Veliki petak radionicu šaranja jaja. Na radionici su učestvovali najmlađi članovi zajednice u pratnji svojih roditelja. Također, tradicionalno, povodom Vaskrsa podijeljeni su prigodni paketići djeci koja pohađaju njegovanje materinjeg jezika i pravoslanog vjeronauka u OŠ Darda i PŠ Uglješ. Vijeće je ove godine darivalo i najmlađe članove naše zajednice koji su se odazvali radionici.

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE!
20.4.2017.
ТЕОДОРОВА СУБОТА
У прву суботу Великог поста, када су наша Света Црква и православни Дарде прославили светог Теодора Комоговинског и светог мученика
Теодора Тирона - Теодорову суботу, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Архангела Михаила у Дарди,
служио је протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.

12.3.2017.
БОГОЈАВЉЕЊЕ
Унаточ веома хладном времену, освећењу Богојављенске водице у порти православног храма
Св. Архангела Михаила присуствовао је већи број верника.

20.1.2017.
БАДЊАК
Вечерње празнично бденије у храму Св. Архангела Михаила служио протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.
По богослужењу присутни благочестиви вјерници добили бадњак којега су са сламом унијели у своје домове.

20.1.2017.
НИКОЉДАН
Свети Николај Чудотворац,
архиепископ мирликијски, сматра се заштитником дјеце, учених људи, трговаца, морнара, путника уопште...
Исто тако сматра се да је обичај по коме се дјеци уочи Светог Николе у ципелице потајно стављају поклони потекао отуда што свети Никола своја доброчинства никада није чинио јавно. Некада се на свим хришћанским бродовима налазила икона светог Николе, а он се посебно празновао дуж Јадранског и Средоземног мора гдје је био обичај да се на тај дан не испловљава и да се бродови на пучини усидре и пловидбу наставе сутрадан.
На овај празник у храму Св. Архангела Михаила у Дарди, Свету литургију предводио је протојереј-ставрофор Михајло Маријанац и потом причестио многобројне вјернике.

20.12.2016.
ВЕВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
"Када се Пресветој Деви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме.
И пребиваше она при храму пуних девет година. По навршетку дванаест година би дата светом Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи.
Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Христовој хиљаде и хиљаде девственица и девственика."
На Светој литургији коју је у храму Св. Архангела Михаила у Дарди, на празник Веведење Пресвете Богородице, предводио протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, причестило се уз старије вјернике и већи број дјеце.

5.12.2016.
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA VSNM OD
Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda, svečanom sjednicom proslavilo hramovnu, mjesnu i svoju slavu, veliki pravoslavni praznik, Sabor Svetog arhanđela Mihaila, ARANĐELOVDAN.


Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda u subotu je, 19. novembra, uoči Aranđelovdana, u Crkvenom domu u Dardi, održalo svečanu sjednicu povodom hramovne i mjesne slave. Pored članova Vijeća, predstavnika medija i mještana Opštine Darda, krsnu slavu su svojim prisustvom uveličali i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat, zamjenik župana Osječko-baranjske županije i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Jovan Jelić, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, predsjednik Opštinskog Vijeća Opštine Darda Ivan Hodak, zamjenik načelnika Opštine Jagodnjak Stevo Mlinarević i zamjenik načelnika Opštine Darda Radomir Čvarković.
Na početku svečane sjednice, o radu Vijeća u tekućoj godini govorio je predsjednik Radovan Gotovac a prisutnima se obratio i protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac prigodnim riječima o značaju hramovne slave Darde i početku radova na izgradnji nove crkve u Uglješu.


22.11.2016.
Сабор Светог архангела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН
На сам дан храмовне славе у понедјељак, 21. новембра 2016., када света Црква прославља Сабор Светог архангела Михаила и свих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан, у дарђанској је православној цркви  Св. Архангела Михаила, Светом архијерејском Литургијом началствовао протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.
Славски колач и кољиво припремио је са својом породицом, предсједник Црквене општине Драган Панић, а послужење након Свете Литургије у сали Црквеног дома омогућило је Вијеће српске националне мањине Општине Дарда.
На други дан појутарње храмовне славе такођер је одржана Света Литургија. Уз протојереја-ставрофора Михајла Маријанца саслуживао је отац Александар Вукадиновић, парох поповачки, који је уједно одржао и поучну бесједу.

22.11.2016.
BAKA MARA

Zaposlenici VSNM Opštine Darda, u sklopu projekta Javnih radova, posjetili su baku Maru, jednu od najstarijih članova naše zajenice, a povodom njenog 93. rođendana.


11.10.2016.
ИЗГРАДЊА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ У УГЉЕШУ

Завршени су радови на уређењу земљишта у Угљешу гдје ће се градити православна црква Светог пророка Илије као и уклањање рушевне зграде на комшијском земљишту. Радове на уређењу обавили су радници комуналног погона Општине Дарда уз свесрдну помоћ мјештана Угљеша који су са својом механизацијом и својим радом, заједно започели изградњу будуће угљешке светиње. У овом тренутку траје и поступак исхођења грађевинске дозволе а Општина Дарда је за израду пројектне документације и исхођење дозволе у буџету за ову годину намjенила 50.000 куна. Након исхођења дозволе, већ ове године, планира се и почетак изградње, односно изливање темеља.
На пројекту изградње храма, поред Српске православне црквене општине, заједно су се укључили и Општина Дарда, Мјесни одбор Угљеш, Општинска организација СДСС-а Дарда, Вијеће српске националне мањине Општине Дарда, а очекује се и помоћ осталих српских институција и организација. Сви који желе својим прилогом помоћи изградњу ове светиње, могу своје уплате извршити на посебно отворени жиро-рачун:
  ZA IZGRADNJU CRKVE U UGLJEŠU
  IBAN: HR11 2340 0091 5107 7774 7
  SWIFT: PBZGHR2X PRIVREDNA BANKA ZAGREB
  Račkoga 7, 10000 Zagreb, Croatia
5.10.2016.
Posjet Manastiru Lepavini

Aktivisti Vijeća 21.08.2016. posjetili su Manastir Lepavinu te ispred Vijeća darivali Manastir i poželjeli brz oporavak visokoprepodobnom arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću), igumanu manastira. Prilika im se ukazala da pozdrave i oca Danila (Manastir Gomirje), a koji je također posjetio igumana.
Manastir Lepavina i Vijeće godinama njeguju dobre odnose, nadamo se da će tako ostati i ubuduće. Vijeće se zahvaljuje i domaćinu Vladimiru koji je srdačno primio naše aktiviste.

31.8.2016.
Sveti prorok Ilija
ILINDAN

Stanovnici Uglješa i njihovi dragi gosti raznim su višednevnim kulturnim, zabavnim, vjerskim i drugim
manifestacijama proslavili svoju mjesnu slavu, praznik Svetoga Ilije Tesvićanina - ILINDAN.

5.8.2016.
Sveti apostoli Petar i Pavle

PETROVDAN

I ove godine predstavnici VSNM Opštine Darda prisustvovali su službi povodom Petrovdana
u manastiru Grabovac u Mađarskoj.

26.7.2016.
Rođenje Sv. Jovana Preteče - IVANJDAN
Večer uoči praznika rođenja Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana - Ivanjdan, VSNM OD u saradnji sa SPC OD organizovalo je radionicu pletenja ivanjskih vijenaca.
Vijeće se zahvaljuje pripadnicama naše zajednice na odazivu, a posebno Radošu Matiću jer je svojom pričom dočarao običaje praznika Ivanjdan.

10.7.2016.
Smotra folklora srpske nacionalne manjine Opštine Voćin
Predstavnici VSNM Opštine Darda, na poziv predsjednice društva SKD "Prosvjeta" pododbor Voćin, gospođe Dragice Vučković, prisustvovali su Smotri folklora srpske nacionalne manjine Opštine Voćin koja se tradicionalno održala u Svetu nedjelju, 12.06.2016. na kulturnoj sceni Voćina.
Uz predstavnike našeg Vijeća pozivu su se odazvali predstavnici VSNM iz opština: Čačinci, Voćin, Slatina, Opatija, Bakar, Kastal, Viškovo, Nova Bukovica, Lukač, Čađavica i Đulovac. Vijećnik Opštine Voćin, načelnik Opštine Krnjak Dejan Mihajlović, tajnik VPŽ, članovi Glavnog odbora Prosvjete, voditelj ureda SNV-a Branko Jurišić.
U smotri su učestvovali: SKD "Prosvjeta" pododbor Krnjak, Zagreb, Virovitica, KUD "Petar Kočić" Nova Topola, SKUD "Branko Radičević" Dalj i domaćini SKD "Prosvjeta" pododbor Voćin koji su Igrama iz Slavonije otvorili smotru.
Po završetku programa Paroh slatinski Dragan Gaćeša predvodio je službu u  Crkvi 318. Svetih otaca prvog Vaseljenskog sabora.
Večernje druženje se do kasnih sati nastavilo u prepunom domu uz posluženje i muziku. VSNM Opštine Darda zahvaljuje se domaćinu na gostoprimstvu.
14.6.2016.
Back to content