АРХИВА - ВСНМ ОД

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
Go to content
23.6.2020.
SRPSKA NARODNA ŠKOLA U DARDI 1852. - 1919.

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda, u saradnji sa Pravoslavnom crkvenom opštinom darđanskom, postavilo je prigodnu spomen ploču na zgradu Crkvenog doma u kojoj je od 1852. do 1919. godine djelovala Srpska narodna škola.

24.11.2019.
ВИЈЕЋЕ ПРОСЛАВИЛО АРАНЂЕЛОВДАН

Поводом Светог Архангела Михаила, крсне славе ВСНМ Општине Дарда, те храмовне и мјесне славе у четвртак су, 21. новембра, на сам дан славе, литургији присуствовали уз православне вјернике и вијећници ВСНМ ОД. Том приликом посвећено је кољиво и славски колач које је Вијеће припремило, а било је подијељено присутнима након завршетка службе.
У суботу, 23. новембра у дарђанском је српском православном храму Светог Архангела Михаила обављено резање славског колача, а након тога, свечана је сједница Вијећа одржана у сали Црквеног дома на којој је предсједник Вијећа Радомир Чварковић поздравио присутне узванике и госте. Након њега, присутнима су се пригодним говорима обратили градоначелник Дарде Анто Вукоје и протојереј Ђорђе Ковачевић.
Поводом Славе, у име породице Банац, професор Перо Матић уручио је неколико историјских књига на коришћење у библиотеци која се налази у просторијама Вијећа.
Поред бројних гостију, на свечаној вечери и дружењу у наставку вечери, присутни су били и протојереји-ставрофори Михајло Маријанац и Стеван Кувежданин, државни секретар у Министарству заштите околиша и енергетике Миле Хорват, замјеник жупана Вуковарско-сријемске жупаније Ђорђе Ћурчић, замјеник градоначелника Дарде Радован Готовац, предсједник Општине Шодоловци Драган Зорић, замјеник предсједника Општине Поповац Зоран Милошевић, замјеник предсједника Општине Виљево Милорад Маљковић, предсједник Вијећа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније Дејан Јеличић, предсједник ВСНМ Општине Кнежеви Виногради Владимир Хорват, предсједник ВСНМ Општине Поповац Радојко Страјнић, предсједник ВСНМ Општине Кошка Недељко Радаковић, предсједник Одбора за информисање Заједничког вијећа општина Срђан Колар као и представници локалних медија.

15.11.2019.
75. GODIŠNJICA BATINSKE BITKE I OSLOBOĐENJA BARANJE

Povodom 75. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje, delegacija VSNM Opštine Darda položila je venac na spomenik palim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata, a potom pridružila se ostalim delegacijama s kojima je u spomen kompleksu Batinske bitke obavila, također polaganjem venca, komemoraciju i obilježavanje ovog značajnog jubileja naše istorije.
5.10.2019.
Научна конференција
БАРАЊА КРОЗ ВЕКОВЕ - СЛОЈЕВИ КУЛТУРЕ БАРАЊЕ

Музеј Војводине у сарадњи са Вуковом задужбином из Београда организовао је у суботу, 5. октобра 2019. године, научну конференцију „Барања кроз векове - Слојеви културе Барање“.
Више од 40 учесника из Србије, Хрватске (Барања), Мађарске и Словачке представило је теме из области археологије, историје, етнологије, демографије и историје уметности.
Као истраживачи и казивачи из Барање својим радовима представили су се:
   • Милан Дворнић (публициста, Бели Манастир), Народни обичаји Срба у Барањи.
   • Синиша Ђуричић, (историчар, Дарда), Просторни размјештај подунавских Шваба у Барањи од краја 17. до 20. стољећа.
   • Соња и Јован Недић (публицисти, Бели Манастир), Барањска периодика и енигматика у њој (с освртом на Барањце који су се бавили енигматиком).
   • Нада Станић (рођ. Милетић, пореклом барањка из Белог Манастира, Галерија Рајко Мамузић, Нови Сад), Православне цркве у јужној Барањи.
Априла месеца ове године, уз посредовање заменика жупана ОБЖ Радомира Чварковића и тадашњег председника ВСНМ ОБЖ Јована Јелића, успостављена је сарадња између ВСНМ ОБЖ и Музеја Војводине.
25.11.2018.
VSNM OD svečano obilježilo hramovnu i svoju slavu
Svetog Arhanđela Mihaila - ARANĐELOVDAN

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda povodom krsne slave Sv. Arhanđela Mihaila, održalo je svečanu sjednicu u prostoru Crkvenog doma u Dardi. Pored članova Vijeća, Crkvene opštine i građana Opštine Darda, prisutni su bili i  državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, zamjenik načelnika Opštine Darda Radovan Gotovac, zamjenici načelnika Opštine Popovac i Opštine Kneževi Vinogradi Zoran Milošević i Stojan Petrović, predstavnik Srpskog narodnog vijeća Dejan Jeličić i predstavnici srpskih medija. Prigodnim govorom skupu su se obratili darđanski protojerej Đorđe Kovačević, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković.


16.11.2018.
VSNM OD obilježilo 100 godina od
završetka Velikog rata i prisajedinjenja Baranje Srbiji

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i prisajedinjenja Baranje Srbiji, u darđanskom je pravoslavnom Crkvenom domu održana izložba dokumenata i fotografija kao spomen i pomen na ljude i događaje toga vremena. U ime organizatora, Vijeća srpske nacionalne manjine Opštine Darda i Srpskog kulturnog centra iz Vukovara, prisutnima se obratio protojerej Đorđe Kovačević, paroh darđanski, a potom su Srđan Sekulić, direktor SKC Vukovar, profesor Pero Matić, istoričar iz Darde i Radomir Čvarković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije govorili o temi izložbe. Događaj se završio recitalom stihova Plave grobnice, autora Milutina Bojića, u osjećajnoj interpretaciji profesorice Ljeposave Grubor.
9.3.2018.
Solistički koncert BRANISLAVE PODRUMAC

Predstavnici Vijeća prisustvovali su solističkom koncertu naše sugrađanke, srpske operske pjevačice (sopran), Branislave Podrumac na velikoj sceni teatra Madlenianum u Zemunu.
Uz našu Branislavu koncert realizovali:
     Zemunski kamerni orkestar / Hor Obilić / AKUD Branko Krsmanović
     Dirigent: Đorđe Stanković
     Gosti: Dušica Bijelić (sopran), Vladimir Andrić (bariton), Libercuatro (tango ansambl)
     Specijalni gost: Kornelije Bata Kovač
Dugogodišnja solistikinja Opere i teatra Madlenianum, sopran Branislava Podrumac, u svom prvom velikom solističkom koncertu, prikazala je sve žanrove u kojima muzicira. Kao višestruko nadarena umjetnica, velike moći transfromacije, koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, čak i dramskim rolama, u svom velikom solističkom koncertu na zemunskoj sceni publici je priredila “muzički kaleidoskop”.
Nakon uživajućeg koncerta koji je podarila prisutnima, našoj Branislavi želimo puno uspjeha u daljnjem radu.
19.2.2018.
Вeликa скупштинa Српскoг нaрoднoг виjeћa

Tрeћa Вeликa скупштинa Српскoг нaрoднoг виjeћa oдржaнa је 13. фeбруaрa 2018. у Кoнцeртнoj двoрaни Вaтрoслaв Лисински у Зaгрeбу. Oкупљeнимa су сe oбрaтили предсједник Србије Aлeксaндaр Вучић, предсједница Хрватске Кoлиндa Грaбaр-Китaрoвић, предсједник СНВ Mилoрaд Пупoвaц, градоначелник Загреба Mилaн Бaндић и Митрoпoлит загребачко-љубљански господин др. Пoрфириje.На Вeликој скупштини Српскoг нaрoднoг виjeћa усвојена је Изјава о правима Срба у Хрватској.   

1.12.2017.
ARANĐELOVDAN

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda obilježilo je svoju krsnu slavu Aranđelovdan svečanom sjednicom. Prije sjednice održano je večernje bogosluženje u crkvi sv. Arhanđela Mihajla uz sasluženje protojereja Đorđa Kovačevića i Mihajla Marijanca. Pored članova Vijeća i naših sunarodnika, svečanoj sjednici su prisustvovali zamjenik župana OBŽ Radomir Čvarković, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, zamjenik načelnika Opštine Darda Radovan Gotovac, načelnik Opštine Jagodnjak Stevo Mlinarević, zamjenik načelnika Opštine Kneževi Vinogradi Stojan Petrović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ Jovan Jelić kao i predstavnici lokalnih medija.
20.4.2017.
Veliki petak o Vaskrsu 2017. godine

I ove godine VSNM Opštine Darda organizovalo je na Veliki petak radionicu šaranja jaja. Na radionici su učestvovali najmlađi članovi zajednice u pratnji svojih roditelja. Također, tradicionalno, povodom Vaskrsa podijeljeni su prigodni paketići djeci koja pohađaju njegovanje materinjeg jezika i pravoslanog vjeronauka u OŠ Darda i PŠ Uglješ. Vijeće je ove godine darivalo i najmlađe članove naše zajednice koji su se odazvali radionici.

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE!

ТЕОДОРОВА СУБОТА
У прву суботу Великог поста, када су наша Света Црква и православни Дарде прославили светог Теодора Комоговинског и светог мученика
Теодора Тирона - Теодорову суботу, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Архангела Михаила у Дарди,
служио је протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.

12.3.2017.
БОГОЈАВЉЕЊЕ
Унаточ веома хладном времену, освећењу Богојављенске водице у порти православног храма
Св. Архангела Михаила присуствовао је већи број верника.

20.1.2017.
БАДЊАК
Вечерње празнично бденије у храму Св. Архангела Михаила служио протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.
По богослужењу присутни благочестиви вјерници добили бадњак којега су са сламом унијели у своје домове.

20.1.2017.
НИКОЉДАН
Свети Николај Чудотворац,
архиепископ мирликијски, сматра се заштитником дјеце, учених људи, трговаца, морнара, путника уопште...
Исто тако сматра се да је обичај по коме се дјеци уочи Светог Николе у ципелице потајно стављају поклони потекао отуда што свети Никола своја доброчинства никада није чинио јавно. Некада се на свим хришћанским бродовима налазила икона светог Николе, а он се посебно празновао дуж Јадранског и Средоземног мора гдје је био обичај да се на тај дан не испловљава и да се бродови на пучини усидре и пловидбу наставе сутрадан.
На овај празник у храму Св. Архангела Михаила у Дарди, Свету литургију предводио је протојереј-ставрофор Михајло Маријанац и потом причестио многобројне вјернике.

20.12.2016.
ВЕВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
"Када се Пресветој Деви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме.
И пребиваше она при храму пуних девет година. По навршетку дванаест година би дата светом Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи.
Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Христовој хиљаде и хиљаде девственица и девственика."
На Светој литургији коју је у храму Св. Архангела Михаила у Дарди, на празник Веведење Пресвете Богородице, предводио протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, причестило се уз старије вјернике и већи број дјеце.

5.12.2016.
22.11.2016.
Сабор Светог архангела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН

На сам дан храмовне славе у понедјељак, 21. новембра 2016., када света Црква прославља Сабор Светог архангела Михаила и свих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан, у дарђанској је православној цркви  Св. Архангела Михаила, Светом архијерејском Литургијом началствовао протојереј-ставрофор Михајло Маријанац.
Славски колач и кољиво припремио је са својом породицом, предсједник Црквене општине Драган Панић, а послужење након Свете Литургије у сали Црквеног дома омогућило је Вијеће српске националне мањине Општине Дарда.
На други дан појутарње храмовне славе такођер је одржана Света Литургија. Уз протојереја-ставрофора Михајла Маријанца саслуживао је отац Александар Вукадиновић, парох поповачки, који је уједно одржао и поучну бесједу.


20.11.2016.
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA VSNM OD

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda, svečanom sjednicom proslavilo hramovnu, mjesnu i svoju slavu, veliki pravoslavni praznik, Sabor Svetog arhanđela Mihaila, ARANĐELOVDAN.


Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda u subotu je, 19. novembra, uoči Aranđelovdana, u Crkvenom domu u Dardi, održalo svečanu sjednicu povodom hramovne i mjesne slave. Pored članova Vijeća, predstavnika medija i mještana Opštine Darda, krsnu slavu su svojim prisustvom uveličali i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat, zamjenik župana Osječko-baranjske županije i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Jovan Jelić, načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, predsjednik Opštinskog Vijeća Opštine Darda Ivan Hodak, zamjenik načelnika Opštine Jagodnjak Stevo Mlinarević i zamjenik načelnika Opštine Darda Radomir Čvarković.
Na početku svečane sjednice, o radu Vijeća u tekućoj godini govorio je predsjednik Radovan Gotovac a prisutnima se obratio i protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac prigodnim riječima o značaju hramovne slave Darde i početku radova na izgradnji nove crkve u Uglješu.

11.10.2016.
BAKA MARA

Zaposlenici VSNM Opštine Darda, u sklopu projekta Javnih radova, posjetili su baku Maru, jednu od najstarijih članova naše zajenice, a povodom njenog 93. rođendana.


21.8.2016.
Posjet Manastiru Lepavini


Aktivisti Vijeća 21.08.2016. posjetili su Manastir Lepavinu te ispred Vijeća darivali Manastir i poželjeli brz oporavak visokoprepodobnom arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću), igumanu manastira. Prilika im se ukazala da pozdrave i oca Danila (Manastir Gomirje), a koji je također posjetio igumana.
Manastir Lepavina i Vijeće godinama njeguju dobre odnose, nadamo se da će tako ostati i ubuduće. Vijeće se zahvaljuje i domaćinu Vladimiru koji je srdačno primio naše aktiviste.


Sveti prorok Ilija
ILINDAN

Stanovnici Uglješa i njihovi dragi gosti raznim su višednevnim kulturnim, zabavnim, vjerskim i drugim manifestacijama proslavili svoju mjesnu slavu,
praznik Svetoga Ilije Tesvićanina - ILINDAN.

5.8.2016.
Sveti apostoli Petar i Pavle

PETROVDAN

I ove godine predstavnici VSNM Opštine Darda prisustvovali su službi povodom Petrovdana
u manastiru Grabovac u Mađarskoj.

26.7.2016.
10.7.2016.
Rođenje Sv. Jovana Preteče - IVANJDAN

Večer uoči praznika rođenja Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana - Ivanjdan, VSNM OD u saradnji sa SPC OD organizovalo je radionicu pletenja ivanjskih vijenaca.
Vijeće se zahvaljuje pripadnicama naše zajednice na odazivu, a posebno Radošu Matiću jer je svojom pričom dočarao običaje praznika Ivanjdan.


14.6.2016.
Smotra folklora srpske nacionalne manjine Opštine Voćin

Predstavnici VSNM Opštine Darda, na poziv predsjednice društva SKD "Prosvjeta" pododbor Voćin, gospođe Dragice Vučković, prisustvovali su Smotri folklora srpske nacionalne manjine Opštine Voćin koja se tradicionalno održala u Svetu nedjelju, 12.06.2016. na kulturnoj sceni Voćina.
Uz predstavnike našeg Vijeća pozivu su se odazvali predstavnici VSNM iz opština: Čačinci, Voćin, Slatina, Opatija, Bakar, Kastal, Viškovo, Nova Bukovica, Lukač, Čađavica i Đulovac. Vijećnik Opštine Voćin, načelnik Opštine Krnjak Dejan Mihajlović, tajnik VPŽ, članovi Glavnog odbora Prosvjete, voditelj ureda SNV-a Branko Jurišić.
U smotri su učestvovali: SKD "Prosvjeta" pododbor Krnjak, Zagreb, Virovitica, KUD "Petar Kočić" Nova Topola, SKUD "Branko Radičević" Dalj i domaćini SKD "Prosvjeta" pododbor Voćin koji su Igrama iz Slavonije otvorili smotru.
Po završetku programa Paroh slatinski Dragan Gaćeša predvodio je službu u  Crkvi 318. Svetih otaca prvog Vaseljenskog sabora.
Večernje druženje se do kasnih sati nastavilo u prepunom domu uz posluženje i muziku. VSNM Opštine Darda zahvaljuje se domaćinu na gostoprimstvu.

Back to content