2023 - ВСНМ ОД

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
Go to content
ВСНМ ОД прославило славу
Св. Арханђел Михаило - АРАНЂЕЛОВДАН

Вијеће је 25. новембра свечано прославило своју славу, Светог Арханђела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН. Прослава је почела освећењем славског колача и кољива у дарђанском српском православном храму посвећеном Св. Арханђелу Михаилу преко протојерејa-ставрофорa Ђорђa Ковачевићa, а наставила се свечаном сједницом Вијећа у Дому православне црквене општине Дарда.


26. новембар 2023.
Представљање
Летописа Матице српске

14. новембра је у Црквеном дому српске православне Парохије дарђанске одржано предавање посвећено Летопису Матице српске, најстаријем живом књижевном часопису у Европи који је покренут 1824. године, а поводом 200 година његова излажења у континуитету.
Предавачи су били гости из Матице српске:
      • Др. Милан Мицић, генерални секретар Матице српске,
      • Др. Јелена Веселинов, управник послова Матице српске и
      • Мср. Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик Матице српске.
Програм је започео обраћањем, у име организатора, Радомира Чварковића, председника ВСНМ ОД и Дејана Јеличића, председника СКД Просвјета пододбор Бели Манастир.
Предавачи су присутнима приближили значај часописа првобитног назива Сербска летопис, покренутог у Новом Саду и штампаног у Будиму. Овај часопис је, по замисли његовог покретача Георгија Магарашевића, постао централно место на којем су излагани резултати српског књижевног и научног стваралаштва. Уз то, Летопис се систематски бавио сазнањима која у средиште пажње стављају језик, књижевност, историју, религију, фолклор и културу не само српског народа него и целог словенског света, „от Адријатског до Леденог, и от Балтиског до Црног мора”.
Потешкоће у организацији читавог посла подстакле су Магарашевића да се посаветује са пештанским трговцима и интелектуалцима, који су закључили да решење треба потражити у оснивању културне установе која би не само бринула о часопису него и развила знатно шири програм рада. Тако је 1826. године у Пешти дошло до оснивања Матице српске чију основу је чинио чувени Летопис.
Предавање је било у организацији Матице српске Нови Сад, СКД Просвјете пододбор Бели Манастир, Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније и Вијећа српске националне мањине Општине Дарда.
По завршеном предавању, као домаћин испред ВСНМ ОД, председник Радомир Чварковић предао је Захвалницу Матици српској на томе што је промотивне акције о 200 година Летописа започела баш у Дарди, чиме нам је указана велика част.


15. новембар 2023.
ПРОГРАМ ПЛУС
Бесплатни курсеви и радионице за децу и младе
ОБАВИЈЕСТ ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА

Омогућите свом дјетету похађање наставе Српског језика и културе - модел Ц од почетка школске године 2023./2024.
СКД Просвјета и ове школске године заинтересираним родитељима помаже да својој дјеци омогуће учење матрињег језика и културе у основној и/или средњој школи како у Загребу тако и широм Републике Хрватске.
Што родитељ треба/може урадити?
...
    = Све што требате знати и урадити наћи ћете на овој повезници: http://skd-prosvjeta.hr/obavijest-za-roditelje-ucenika/
ВСНМ ОД обиљежило 20 година постојања

Вијеће српске националне мањине Општине Дарда обиљежило је 20 година од оснивања и исто толико дјеловања, те за ову прилику додијелило пригодне плакете свим досадашњим вијећницима и захвалнице институцијама, друштвима и заслужним појединцима.
Први избори за вијећа националних мањина одржани су 2003. године, а у досадашњем раду кроз пет сазива Вијећа, учествовало је укупно 26 вијећника и то:
Радомир Чварковић, Љепосава Грубор, Мирко Тривуновић, Драган Панић, Јелена Познић, Бранислав Стојсављевић, Дарко Мединац, Перо Матић, Спасоја Банац, Радован Готовац, Мирко Марковић, Саша Милинковић, Дејан Газдић, Милан Радовановић, Смилја Михајловић, Јадранко Малиновић, Мирослав Царић, Душко Берић, Синиша Тот, Влатка Јекић-Валкаи, Бранислав Тешић, Драго Прица, Анђелка Тривуновић, Радомир Путник, Бранко Познић и Богољуб Ивковић.
Захвалнице за помоћ и подршку у раду Вијећа заслужили су Општина Дарда, Српска православна црквена општина Дарда, Веће српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, Српско народно вијеће, Заједничко веће општина, Општинска организација СДСС Дарда, СКД Просвјета пододбор Дарда, Коло српских сестара Покрова пресвете Богородице Дарда, Друштво српских родословаца Порекло Београд, Радио Банска Коса и Миленко Војновић.


23. април 2023.
Back to content