2022 - ВСНМ ОД

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MAWINE OPŠTINE DARDA
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE DARDA
Go to content
АРАНЂЕЛОВДАН
ВСНМ ОД прославило своју славу

Богослужењем у храму Св. Арханђела Михаила и свечаном сједницом у дарђанском српском православном Црквеном дому, а уз учешће вијећника и многобројних званица, Вијеће свечано прославило своју славу - АРАНЂЕЛОВДАН.


27. новембар 2022.
ЗЛАТНИ ПСАЛТИР
(јединствено, нумерисано издање од 550 примерака)

Поводом освећења-троносања новосаграђеног храма Светог пророка Илије у Угљешу, ВСНМ Општине Дарда даровало је Српској православној парохији угљешкој "Златни псалтир", уникатно нумерисано издање.
Цитат:
"ЗЛАТНИ ПСАЛТИР је јединствена књига која има за циљ да оживи српско верско, историјско и културно наслеђе уз представљање најзначајнијих примера српске средњовековне илуминације који прате Даничићев прерађени превод псалтира.
ПОСЛЕ 334 ГОДИНЕ, НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ СРПСКЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ИЛУМИНАЦИЈЕ ПОНОВО У СРБИЈИ У СВОМ ПУНОМ СЈАЈУ!
ИЛУМИНАЦИЈЕ СА ЗЛАТНИМ ФОЛИЈАМА ИЗ СРПСКОГ-МИНХЕНСКОГ ПСАЛТИРА
У сарадњи са Баварском државном библиотеком, из Минхена, ЗЛАТНИ ПСАЛТИР илустрован ЈЕ најзначајнијим примерцима средњовековне српске илуминације насталим крајем 14. века и овековеченим у Српском-Минхенском псалтиру.
Псалтир је, претпоставља се, написан или за кнеза Лазара, или његовог сина, деспота Стефана Лазаревића. Српски псалтир истиче се као један од најзначајнијих српских уметничких споменика из последњих година 14. века. Он је драгоцен и као најобимнији рукопис српског минијатурног сликарства и као дело које је у себи садржало много оних оних позитивних особина из којих се формирао последњи велики стил старе српске уметности, стил моравске школе. Посебност овог рукописа састоји се у величанственим минијатурама.
Као књига достојна цара, псалтир се представља у непрегледном сјају. Визуелни украси садрже минијатуре илуминиране златном фолијом. Овакви прикази, у плавим и црвеним оквирима на златним подлогама, илуструју текст рукописа у словенском стилу са изразитим византијским утицајима: Стари и Нови завет, Псалми и доксологије на српском. Као резултат тога, српски-минхенски псалтир је најопсежније илуминиран  рукопис српског православља.
Ради очувања средњовековне аутентичности уз могућност читања и разумевања ЗЛАТНОГ ПСАЛТИРА, су посебно дизајнирана ћирилична слова којима су исписани Псалми, у приређеном Даничићевом  преводу, по узору на Српско – Минхенски псалтир.
   • Кожни повез са монтираним оковом (крст) - (ручни рад)
   • Ручно изливан, брушен, полиран и лакиран сваки појединачан крст
   • Блиндрук (утиснуте шаре на корици) + златотисак на корици
   • Француски повез корица (ребра на рикни) - (ручни рад)
   • Златне фолије на илуминацијама
   • Квалитетан 150 г папир
   • Сваки примерак је нумерисан и долази уз Власничким лист"
(Цитат преузет са сајта Младинске књиге Београд, повезница...)


9. новембар 2022.
ПРОЈЕКАТ ГЕНЕТИЧКО-ГЕНЕАЛОШКОГ ИСТРАЖИВАЊА
СРПСКОГ СТАРОСЈЕДЕЛАЧКОГ СТАНОВНИШТВА БАРАЊЕ


ВСНМ Дарда укључило се у "Пројекат генетичко-генеалошког истраживања српског старосједелачког становништва Барање" у оквиру Српског ДНК пројекта. Истраживање спроводи Друштво српских родословаца "Порекло" из Београда у сарадњи са Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Пројекат за циљ има прикупљање 100 узорака и Y-ДНК анализу хромозома на 25 STR маркера, српских старосједелачких родова са простора сјеверне и јужне Барање, а сви тестирани након анализе њихових узорака добиће сертификате о утврђеној хаплогрупи и кратко писано тумачење њихових резултата. Као главно мјерило у избору кандидата за истраживање узима се Попис становништва из 1767. године када су Срби живјели у 36 насеља сјеверне и јужне Барање.
Пројекат је покренут на иницијативу Бранка Тодоровића (ДСР Порекло), а за крај пројекта предвиђена је израда генетичко-генеалошке студије у виду рада или књиге.
Резултати ових али и осталих истраживања у оквиру Српског ДНК пројекта могу се наћи на наменски израђеној мрежној платформи пројекта – dnk.poreklo.rs.

8. новембар 2022.
Освећење храма Светог пророка Илије у Угљешу

У суботу, 22. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је уз саслужење свештенства Епархије осечкопољске и барањске освештао храм Светог пророка Илије у Угљешу.
Овом приликом Преосвећени Епископ рукопроизвео је протопрезвиетра Ђорђа Ковачевића, архијерејског намесника барањског у чин протојереја-ставрофора.
Радове на изградњи цркве започео је протојереј-ставрофор Михаило Маријанац, сада у пензији, а посао је наставио и завршио његов наследник на месту угљешког пароха протојереј Ђорђе Ковачевић.
Посебно срећан и задовољан овом приликом био је мештанин Миодраг Џамбас, чија је ћерка Светлана Прањић поклонила плац и земљиште на коме је подигнута црква Светог Илије.
Уз многобројне вернике присутни су били генерални конзул РС А. Накић, дожупан ОБЖ и председник ВСНМ Општине Дарда Р. Чварковић, саборска заступница Д. Јецков, председник ЗВО Дракулић, начелник Општине Дарда А. Вукоја, заменик градоначелника Белог Манастира С. Жарковић, заменик начелника Општине Поповац З. Милошевић, државни тајник М. Хорват, председник ВСНМ Кнежеви Виногради В. Хорват, председник ВСНМ Општине Кошка Н. Радаковић и председник ВСНМ ОБЖ Д. Јеличић.
По окончању славља учесници се окупили уз трпезу љубави коју су додатно зачинили уметничким програмом ФА Чувари традиције барањских Срба из Белог Манастира, певачки дуо Хранислава Месарић и Милан Клиба и драги гости ОКУД Младост из Суботице.

24. октобар 2022.
Патријарх Порфирије стигао у званичну посету Епархији осечкопољској и барањскојДанас је велика радост за све нас што смо дошли да осветимо овај храм, јер ако постоји место у којем се људи крећу и бораве, а на којем треба да упознају себе јесте управо храм Божији. Долазимо у храм да бисмо стали пред Христа, да бисмо с Њим успоставили заједницу, а онда по Његовом закону, за нас хришћане, да бисмо успостављали заједницу са собом, са другим људима, са читавом творевином Божијом, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборном храму у Вуковару, 15. октобра 2022. године.


16. октобар 2022.

ИЛИНДАН
Св. пророк Илија

Вијеће српске националне мањине Општине Дарда поводом храмовне и мјесне славе Светог пророка Илије, становницима мјеста Угљеш честита крсну славу!У склопу прославе храмовне и мјесне славе Угљеша, Св. пророк Илија - ИЛИНДАН, одржан је (1.8.2022.) традиционалан турнир у малом фудбалу.


1. август 2022.
Пројекат ЦРКВЕНЕ МАТИЦЕ
Корени нашега бића, залог су наше будућности!

СКД Просвјета пододбор Осијек је у оквиру генералне теме "Српски културни простор: Устројство, проблеми, вредности", представљајући истоимени зборник радова Матице српске из Новог Сада, представило и Пројекат ЦРКВЕНЕ МАТИЦЕ аутора Миленка Војновића, идејних твораца Спасоје Банца и Радомира Чварковића, те Вијећа српске националне мањине Општине Дарда као второг ктитора.
Из комплетног пројекта, који садржи преко 45 хиљада фотографија страница микрофилмованих, а јавности доступних, старих српских православних црквених матица из 34 парохије Епархије осечкопољске и барањске, нагласак је овога пута био на црквеним матицама Парохије осјечке - Доња варош.
Овај Пројекат наставак је дарђанима већ познатог мини пројекта из 2017. када су интернетски представљене црквене матице Парохије дарђанске, а настао је у периоду август 2021. - март 2022. године. Његова намена искључиво је културно-научна, а сврха и вредност огледају се у очувању националног бића и културних вредности Срба у Републици Хрватској.
Пројекат ЦРКВЕНЕ МАТИЦЕ пронаћи ћете на повезници: crkvenematice.com.hr

9. јун 2022.
Donacija Područnoj školi Uglješ

Vijeće srpske nacionalne manjine Opštine Darda doniralo je blok kuhinju sa električnim štednjakom i frižiderom Područnoj školi Uglješ za potrebe pripreme učeničkih obroka, čime je nastavljena dosadašnja uspješna saradnja škole i našega Vijeća.8. april 2022.
Back to content